Türkçe | English
Wroclaw Polonya! 2016’da San Sebastian ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti seçildikten sonra popülerliği iyice artmaya başlayan Wroclaw, Polonya’nın 4. büyük şehri. Başka bir deyişle: Cücelerin Şehri: Wroclaw!
Wroclaw Kısa Tarihi Polonya
İkinci Dünya Savaşı’na kadar Breslau ismi ile Alman topraklarına dahil olan bu şehir, birçok Polonya şehri gibi savaşta ciddi yaralar almış. Ancak bugün aslına uygun inşa edilmiş rengarenk binaları, yüzlerce üniversite öğrencisinin doldurduğu cıvıl cıvıl cafe ve restoranları, bakımlı parkları ile Polonya’nın en renkli şehirlerinden biri. Sokaklarda karşılaştığınız yüzlerce cüce heykelini de unutmamak lazım!
Wroclaw Eski Şehir Meydani
Wroclaw’ın turistik kısmı eski şehir meydanı ve katedral adası olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bugün rengarenk binalarla çevrili şehir meydanı, savaş sırasında ne yazık ki %75 oranında zarar görmüş. Ancak bugün yeniden inşa edilmiş binaları ile oldukça canlı bir merkez haline gelmiş.
Buradaki en önemli bina, savaşta fazla hasar görmeyen eski belediye binası. Gotik döneme ait dış cephe süslemesi hala oldukça görkemli. İçi ise müzeye dönüştürülmüş.
Wroclaw’in Cüceleri
Wroclaw’ın sokaklarında size cüce heykelleri eşlik ediyor. Hiç ummadığınız yerlerde karşınıza çıkan 20-30 cm boyundaki bu sevimli heykeller var. Özellikle, ilk olarak 2001 yılında antikomünist bir organizasyonun sembolü olarak ortaya çıkmışlar. Ancak ilerleyen dönemde turistler için bir ilgi odağı haline dönüştürülmüşler. Şehrin çeşitli noktalarına, konumuna uygun temada yerleştirilen bu küçük heykeller, bence pazarlama konusunda umulan başarıyı yakalamışlar. ATM önünde para sayan, çikolata dükkanı önünde çikolata yiyen, üniversite önünde kitap okuyan cüce heykelleriyle karşılaşıyorsunuz. Aşağıdaki resim ise, tarihi boyunca 3 yangın atlatan Elizabeth Kilisesi önüne son yangından sonra konulan itfaiyeci cücelere ait 🙂
Eski Mezbahalar
Wroclaw sokaklarını gezerken Stare Jatki sokağına denk geliyorsunuz. Eskiden burada mezbahaların bulunduğu bu sokağın başında, tarihine ithafen katledilen hayvanlar heykeli var. Ancak eski mezbahalar bugün sanat galerileri halinde varlığını sürdürüyor. Yerel ve yabancı sanatçıların el yapımı ürünlerini bulabilirsiniz. Özellikle cam isçiliği burada çok popüler.
Wroclaw Üniversitesi Polonya
Wroclaw Üniversitesi ise ayrı bir gezi noktası. Çünkü, üniversite deyip geçmeyin; içinde bulunan barok salon etkileyici mimarisi ile müze statüsünde!
Hala Targowa, Wroclaw Polonya
Şehir meydanı ve üniversiteyi gezdikten sonra rotamızı katedral adasına doğru çeviriyoruz. Bu bölüme geçmeden önce, soluk almak isterseniz, doğru nokta Hala Targowa, yani yerel pazar binasıdır. Burada taze sebze, meyve, peynir ve mezeler bulabilirsiniz. Üstelik oldukça uygun fiyatlı yemek yiyebilirsiniz ya da içindeki güzel cafe’lerde bir kahve molası verebilirsiniz. Ayrıca 2016 yılının dünya “aeropress” kahve şampiyonu da burada faaliyet gösteriyormuş. (Evet, böyle bir yarışma gerçekten varmış!) 3. nesil kahvelere özel ilgisi olanların atlamaması gereken bir nokta kesinlikle.
Wroclaw Katedral Adası
Kahveden sonra hedefte Katedral Adası var. Burası şehrin en eski bölümü ve tarihi 900’lu yıllara dayanıyor. Bu küçücük alanda iki adet kocaman katedral inşa edilmiş. İlk yazımda bahsettiğim gibi, özellikle sabah erken saatlerde bu iki katedral de ibadet için gelenlerle dolu oluyor.
Burada bulunan Aziz John kilisesinin içinde yine savaşta zarar görmemiş gotik şapeller bulunuyor. Ayrıca hava şartları uygunsa kulelerden birine çıkıp eski şehri bir de yüksekten izleyebilirsiniz.
Wroclaw’da Diğer Turistik Noktalar
Bizim gittiğimiz dönemde henüz ziyarete açılmamış, ya da ziyaret etmeyi tercih etmediğimiz diğer turistik noktalar ise şu şekilde:
- Centennial Hall: 1913’te inşa edilmiş fuar merkezi. Özel mimarisi sebebiyle Unesco Dünya Mirası Listesi’nde.
- Multimedia Fountain: Fuar merkezi önündeki çeşme. Yazın burada ışıklandırılmış su gösterileri yapılıyormuş.
- Racławice Panorama: 1794’teki Racławice Savaşı’nın panoramik olarak resmedildiği müze
- Japon bahçesi: Japon tarzında düzenlenmiş park
- Hayvanat bahçesi
- Ak Leylek Sinagogu
Wroclaw İçin Ne Kadar Süre Ayırmalı?
Bu güzel şehirde 2 gece konaklayarak altını üstüne getirebilirsiniz. Biz 3 gece konaklamayı tercih ettik ve kalan bir günde de Wroclaw yakınlarında günübirlik keşifler yaptık. Bunlar ise bir başka yazının konusu.
Görüşlerinizi paylaşın
Yorumları Görüntüle