Almanya Vize Başvurusu


Gizem Beki
Instagram | Gizem Beki

Bu yazı dizisinin ilk bölümünde paylaştığım gibi, Instagram başta olmak üzere, Facebook ve Twitter üzerinden çok sık Almanya ile ilgili sorular alıyorum. Bu yüzden, Almanya’da eğitim almak isteyenler, Almanya’da çalışmak isteyenler veya Almanya’ya taşınmak için neler yapmak gerekir, Almanya Vize Başvurusu için neler gerekir sorularına yanıt arayanlar için hazırladığım yazı dizisine devam ediyorum.

Yazı dizisinin bu ilk bölümünde; Almanya Vizesi ‘ne dair bilgiler paylaşacağım. Çünkü hepimizin bildiği gibi, yabancı bir ülkeye girebilmek için o ülke makamlarından alınan resmî izne, yani vizeye ihtiyacımız var.

Almanya Vizesi

Vize alma prosedürleri ve talep edilen belgeler, ülkeden ülkeye göre değişiyor; ama işlem ana hatları ile her ülke için aynı şekilde ilerliyor. Almanya’ya seyahat edebilmek ya da Almanya’da yaşamak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize almaları gerekiyor.

Not: Yurt dışında yaşamak ya da seyahat etmek için gerekli vize işlemleri ve tiplerine buradan ulaşabilirsiniz.

Almanya Vize Türleri

Temel bir bilgi ile başlamak gerekirse; alacağınız vizenin türü, Almanya’da kalacağınız süre ile doğru orantılıdır. Buna göre, Türk vatandaşlarının Almanya’ya girebilmesi için iki tip vize mevcut:

  • Kısa süreli seyahatler – C tipi – (Schengen Vizesi – en fazla 90 güne kadar, örneğin turistik veya iş seyahati amaçlı vize)
  • Uzun süreli vizeler – D tipi – (Ulusal Vize – 90 günden daha uzun süreli ve ikamet amaçlı vize; örneğin eğitim, çalışma veya aile birleşimi için)

Burada bizim için önemli olan tabi ki uzun süreli D tipi vize, yani Almanya Ulusal Vizesi.

Almanya Ulusal Vizesi ( D Tipi Vize )

Ulusal Vize, genellikle 90 günlük, bazı durumlarda ise 1 yıllık bir süre için veriliyor. Almanya’ya giriş yaptıktan sonra “oturum izni” (yasal ikamet statüsü), yani günlük hayattaki adı ile “oturma izni“, alınması gerekiyor.

Almanya Ulusal Vize ( D Tipi ) Başvurusu

Almanya’ya D tipi vize başvurusu yapabilmek için geçerli sebepleriniz olmalı. Bunlar aşağıdakilerden herhangi biri olabilir:

  • Uzun süreli staj (90 günden fazla),
  • Almanya’da bir üniversiteden kabul almış, orada öğrenim görecek olmak,
  • Almanya’da iş bulmuş olmak,
  • Dil kursuna katılacak olmak,
  • Araştırmacı veya bilim insani olarak Almanya’da görevlendirilmiş olmak,
  • Aile birleşimi, yani Almanya’da oturum izni olan biri ile evlenmiş olmak,
  • Almanya’da iş aramak istiyor olmak,

Bu liste daha uzayıp gidiyor aslında, ama Almanya Ulusal Vize ( D tipi vize ) sürecini başlatabilmek için başvurunun sahip olabileceği temel nedenler bunlar. 

Almanya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Almanya’da yaşamaya ya da uzun vadeli kalmaya dair planlarınız var ise, başvurunuz için gerekli hazırlıklara erken başlamalısınız. Çünkü başvuru işleminin sonuçlanması birkaç ay sürebiliyor. 

Almanya Vize Başvurusu üç aşamadan oluşuyor:

  1. Başvuru Formu
  2. Başvuru için talep edilen ek belgeleri temin etmek ve düzenlemek
  3. Başvuru için aracı kurum iDATA Büroları’ndan bir randevu tarihi almak ve vize mülakatına katılmak

Almanya Ulusal Vize İçin Gerekli Evraklar

Geride bıraktığım süreçte, özellikle bu konu ile ilgili şu an yazdığım yazıya benzer, ancak eski kalmış birçok bilgiye rastladım. Bunlar sadece kafanızın karışmasına ve zaman kaybetmenize neden oluyor.

Ben sizi böyle bir duruma sokmamak için, vize başvurusunda gerekli tüm belgelerin linklerini Alman Konsolosluğu resmî internet sitesinden paylaşarak bu bölümü noktalıyorum.

Evraklar. Evet. Planlama konusuna geri dönüyoruz. Çünkü ulusal vize hazirliginin en büyük parçası olarak, size oradaki hayatinizin bir nevi simülasyonunu göstermek istiyorlar 🙂

Almanya’da Yaşam

Her şey iyi gider de bu süreç olumlu sonuçlanırsa bir sonraki yazıdaki tecrübelerime de ihtiyacınız olacaktır. O halde okumaya, paylaşmaya devam.

Beni, Instagram‘dan ve diğer sosyal medya kanallarımdan takip etmeyi unutmayın.

[instagram url=https://www.instagram.com/p/Byu68SRiLzT/ hidecaption=true]

Sevgiler